Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013 év összefoglalója

 A nyár és az ősz történései röviden:

1. Mátra Mentőcsoport: mint ismert, egyesületünk tagja a Mátra Mentőcsoportnak, és a Dunai árvíznél már bevetésre is került az egységünk: 5 fővel és a szerkocsinkkal 5 napig vettünk részt az árvízi védekezésben Visegrádon. A Facebook oldalunkon további információk, képek, videó található erről.

2. Skeresen lebonyolítottuk a II. Tűzoltó Táborunkat! Augusztusban egy hosszú hétvégét töltött el az IFI Lánycsapat és a felkészítők, segítők, családjaikkal Sarudon. A tábor helyszíne idén is az Eurocamping volt, ahol kitűnő feltételek mellett végezhettük a feladatainkat. A programban helyet kaptak szakmai feladatok mellett vidám játékok, strandolás és bográcsfőzés is. Külön örömmel jelenthetem, hogy egy példamutató együttműködés kezd kialakulni a mi lányaink és a Tiszanána Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ifi csapata között. Meghívásunkra a tiszanánai fiúcsapat ellátogatott a táborba, ahol bemutatót tartottak a CTIF gyakorlatokból. Az abonyi ifi csapat nem titkolt célja, hogy ebben a nemzetközi szabályrendszeren alapuló versenyszámban is megméresse magát a jövőben. Köszönjük a Tiszanána ÖTE segítségét, folytatása következik.

3. Állomáshely váltás: a Nagy Gábor Tűzoltó Laktanya felújítása és átalakítása kapcsán egyesületünk a Hunyadi úti ingatlanból kiköltözött, technkiánk és felszereléseink az Agrár Zrt jóvoltából ideiglenese elhelyezésre kerültek, erről a helyről gond nélkül tudunk vonulni és a közgyűléseinket is meg tudjuk kultúráltan tartani. A közeljövőben az Önkormányzat támogatásával két helyiséget is kapunk a most felújítás alatt álló épületben a Rákóczi Ferenc úton, ahol a foglalkozásainkat, az ifi felkészítéseket, elméleti órákat meg tudjuk tartani. Szeptember elején megkezdte működését a hivatásos állomány is. http://fuzesabonytv.hu/hivatasos-tuzoltosag

4. 2013. Szeptember 18-án szerdán Budapesten veszi át küldöttségünk a Dunai Árvíznél végzett megfeszített védekezési munka elismeréseképp az oklevelet. A védekezésben a helyszínen részt vett: Nagy Zoltán Attila Önkéntes Tűzoltó parancsnok-helyettes, Ifj Kovács István Ár-, belvízvédelmi felelős, Karacs Attila önkéntes tűzoltó, Kirzsa Péter önkéntes tűzoltó, Hajdú István önkéntes tűzoltó

5. Hamarosan megalakul a Füzesabony Járási Mentőcsoport. A Katasztrófavédelem szándéka szerint a járások önálló mentőcsoportokat szerveznek, a területen előforduló katasztrófák hatékony megelőzésére illetve szükség szerinti kezelésére. A füzesabonyi Járás mentőcsoportjának szervezését a csoport vezetője Antal Emil és helyettese Ragó Attila végzi. Számítunk a járásban szolgáló tűzoltó egyesületek, polgárőrségek és egyéb segítők közreműködésére.

 6. Utoljára maradt egy hír, mely szerint az egyesület idén ünnepli 10. születésnapját. Mindenkinek aki az elmúlt egy évtizedben velünk volt, segítette a munkánkat ezúton is köszönöm a támogatást és az együttműködést. A Füzesabonyi Hírmondóban megjelent vonatkozó írásomat ide csatolom:

 

Évtizedes önkéntes tűzoltó egyesület

 

A Füzesabonyi Szent Flórián Tűzoltó Egyesület ebben az évben lett épp 10 esztendős. Bevallom, nem ment könnyen, amíg ez a cikk megszületett, és nemcsak azért, mert nem újságírói vénával születtem, hanem azért sem volt könnyű, mert lássuk be egy ilyen cikkben illik összefoglalni az első évtized legfontosabb momentumait, de míg lefutott lelki szemeim előtt ez az idő, annyi minden jutott eszembe, amihez kevés néhány óra és talán egy kisebb könyvet is megérne. Megpróbálom tehát elmondani itt Önöknek, miként is alakult az elmúlt 10 esztendő, honnan hová jutott a Tűzoltó Egyesület.

 

Engedje meg a kedves olvasó, hogy elsőként néhány személyes mondanivalóval adózzak azoknak, akik nap mint nap dolgoznak a város tűzvédelmén és viszik előre az egyesületet.

 

Egy maroknyi lelkes önkéntes a laktanya nagytermében 2003. január 14-én tartotta meg alakuló ülését. Az alapítástól az egyesület parancsnoka és szakmai vezetője id. Kovács István, aki évtizedek óta áll az önkéntesség szolgálatában, 2009-ben át is vehette a 25 éves szolgálati érdemérmet. Szerencsére a családban fia, ifj. Kovács István is megfertőződött, oszlopos tagja az egyesületnek (ár-belvízvédelmi felelősként vezetőségi tag is), és már az unokák is gyakran látogatják a laktanyát. Nagy Zoltán Attila, aki parancsnok helyettes, mint egy soha le nem álló motor pörgeti, szervezi és koordinálja a napi munkát. Antal Gábor, akinek a tűzoltóság a hobbija, szinte nem múlik el nap, hogy be ne nézne rendben van-e az autó, a felszerelések. Tóth János az ifjúsági tagozat vezetőjeként tereli a füzesabonyi ifi lánycsapatot (Teleki Blanka Általános Iskola), koordinálja a munkájukat – ebben Bernáth Melinda nyújt óriási segítséget, aki a lányok osztályfőnöke is egyben, nagy energiával és odaadással segít a szervezésben legyen szó versenyről vagy oktatásról. Csikó Krisztián, Karacs Attila, Kirzsa Péter, Hajdú István, Molnár Levente, Domaházi Gergő, Veres Roland és Kaló István olyan tűzoltó kollégák, akik a napi munkájuk mellett, ha riasztás érkezik késlekedés nélkül ülnek kocsiba vagy kerékpárra és veszik az irányt a laktanya felé. Az elmúlt években több száz riasztást teljesített a csapat, olykor életet, sokszor a lakók, a város vagy a gazdálkodók értékeit mentve.

 

Emlékszem még az első cikkre, amely megalakulásunk után jelent meg, nagyon vágytunk egy kisautóra, hiszen kezdetben kerékpárral és saját autóval róttuk a város utcáit, hogy a tűzcsapokat felkutassuk, ellenőrizzük. Technikánk szinte semmi sem volt, ahogy védőfelszerelésünk sem. Köszönhetően az Országos Tűzoltó Szövetség pályázatainak, az önkormányzat által biztosított önerőnek és a Füzesabonyi Hivatásos Tűzoltóság akkori tagjainak, az évek során jelentősen tudtunk fejlődni technikai téren: saját tulajdonú Mercedes műszaki mentőnk valaha valóban mentőként rótta az ország útjait, nálunk kelt új életre, és mint ismert, 2 éve már egy IFA szerkocsi is a használatunkban van.

 

A hivatásos kollégákkal mindig kiváló volt a kapcsolatunk, jó bajtársiassággal kölcsönösen segítettük egymást ahol szükség volt rá. A közös munkát Nagy Gábor akkori Tűzoltóparancsnokkal kezdtük meg (ma az Ő nevét viseli a füzesabonyi laktanya), akitől Nagy Csaba Tűzoltóparancsnok vette át a stafétát. Domboróczki Zsolt és Hegedűs Szilvia - akik szintén a füzesabonyi Tűzoltóságon szolgáltak-, nagyon sokat segítették a munkánkat.

 

Sajnos, van, aki már nem lehet velünk ma, hogy osztozzon a visszatekintésben: Nagy Gábor és Szabó Imre már egy égi laktanyából vigyázzák lépteink.

 

Fontos tudni, hogy a füzesabonyi csapat a hét minden napján 0-24 órás készenlétet ad, az illetékességi területünkről érkező tűzjelzéskor a Mezőkövesd Tűzoltóság azonnal riaszt bennünket is. Az egyesület tagjai bármikor vonulhatnak, teszik mindezt munka (2-3 műszak) és a család mellett. A vonulások előfeltétele volt, hogy többoldalú együttműködési megállapodást kötöttünk az érintett állami szervekkel.

Napjainkra sokan ismernek már bennünket, találkozunk vonulások alkalmával, vagy épp városi vagy civil szervezésű rendezvényeken. Fontos számunkra, hogy a város megismerje munkánkat, és örömmel tölt el amikor megköszönik a munkánkat. Egy kedves szó, egy pohár víz az oltásban kimelegedett, füstös, olykor kormos csapatnak sokat jelent.

 

Két éve, hogy az egyesületünk alapító tagja lett a Mátra Mentőcsoportnak, amely szervezet nemzeti minősítést szerzett és elsősorban megyei feladatokat lát el, de országosan bevethető. Legutóbb a dunai árvíznél teljesítettünk szolgálatot 5 fővel, olykor napi 18 órában homokzsákozva védtük Visegrád városát. Természetesen, az ár és belvízvédelemben, helyben is beavatkozunk, mint annyiszor volt már rá szükség.

 

Napjainkban mindenkinek szembetűnik a változás, ami a laktanya körül zajlik: felújítják, átépítik az épületet. Városunkban hamarosan állami hivatásos Tűzoltóság jön létre, állandó készenléttel, vonuló egységgel (fél raj, 4 fő lesz állandó készenlétben). Kérjük, hogy a lakosság támogassa az ő munkájukat is mindenben, hiszen az állami csapat is a város és környéke védelmében dolgozik majd. Az elhelyezésünk jelenleg az Agrár Zrt épületében megoldott, innen vonulunk, itt oktatunk, de sajnos télre ez a megoldás nem lesz megfelelő. A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és az Önkormányzattal folyamatosan egyeztetünk a megoldásról, hiszen optimálisan egy tűzoltó (még ha önkéntes is) a tűzoltó laktanyából vonul. Az állami tűzoltóság megalakulása után is tovább dolgozunk, támogatjuk a hivatásosok munkáját és végezzük azt amit immár 10 éve.

 

Jó visszanézni, jó érzés azt látni, hogy valamit elértünk. A csapatunk egységes, örömünk és gondjaink közösek. Ha lehetne valamit kívánnom, az lenne, hogy ebben a csapategységben, ilyen összetartással és magas szintű szakmai munkával végezzük a következő 10 évben is a munkát, és fejlődjön az utánpótlásunk, hiszen ők jelentik a jövőt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragó Attila

Elnök